1
kg mąki tortowej
10
dkg drożdży
½
szklanki kwaśnej śmietany
2
kostki palmy
4
łyżki cukru
3
jajka
Sól
Nadzienie
½
kg maku
1
szklanka cukru
Aromat
migdałowy
½
kostki masła
2
żółtka
Skórka
pomarańczowa starta z jednego pomarańcza
Lukier
1
białko
1
szklanka cukru pudru
Do
miski wlewam śmietanę i wkruszam drożdże. Rozpuszczam je. Do drugiej miski
przesiewam mąkę, i do mąki wlewam rozpuszczone drożdże, dodaję margarynę,
cukier, jajka, sól. Margarynę kroję w misce nożem i wyrabiam ciasto ręką.
Ciasto wałkuje na stolnicy podsypanej mąką. Wycinam trójkąty i układam
nadzienie. Zwijam , układam rogale na papierze na blaszce. Każdy rogal smaruję
rozbełtanym jajkiem pędzelkiem. Odstawiam do wyrośnięcia i piekę 15 minut w
temp 200 stopni.
Mak
należy sparzyć dzień wcześniej , odcedzić z wody, zmielić trzykrotnie. Do miski
wsypuje mak, dodaje rozpuszczone masło wystudzone., żółtka, aromat, cukier,
skórkę. Całość mieszam. Nadzienie gotowe.
Białko ubijam na sztywną pianę dodaje pomału
cukier puder i ucieram. W ten sposób robię lukier. Każdy rogal lukruje i
posypuje orzeszkami.
pychota:)
OdpowiedzUsuń