300 gram kaszki kukurydzianej
5 szklanek wody zimnej
3 łyżki startego parmezanu
½ słoiczka suszonych pomidorów z zalewy
2 łyżki masła
Sól
20 dkg krewetek mrożonych
½ cukinii
8 pomidorków koktajlowych
1 pomidor duży
½ opakowania tofu
5 plastrów żółtego sera
Bazylia
Oregano suszone
Pieprz
1 ząbek czosnku
½ papryki czerwonej
5 łyżek sosu pomidorowego ostrego
Olej
Zagotowuję wodę, po 1 łyżce pomału wsypuję kaszkę kukurydzianą i mieszam
energicznie.Na końcu dodaję, masło, parmezan, suszone pomidory, sól.
Polente wylewam na okrągłą formę odstawiam żeby ostygła. Krewetki odmrażam,
marynuje w oliwie, dodaje sól, pieprz, oregano, bazylię, czosnek sprasowany
i przesmażam na patelni około 2 minuty. Polentę smaruje sosem pomidorowym,
na to układam ser żółty, plastry cukinii, kawałki papryki. Wstawiam do piekarnika
na 20 minutna 200 stopni. Potem układam jeszcze pomidorki koktajlowe,
i pokrojone tofu, na 10 minut wstawiam do piekarnika. Po wyjęciu układam
krewetki, i oliwki. Z pomidora robię róże, z cukinii płatki zielone.
Smacznego
pięknie się prezentuje, pewnie pysznie smakuje, w sam raz na te ponure dni
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie choć krewetki-nie,dziękuję :)
OdpowiedzUsuń