- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki letniej przegotowanej wody
- dwie łyżki oleju roślinnego
- 3 do 4 gram drożdży instant (w proszku), można również użyć drożdży świeżych
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- pieczarki pół kilo
- 2 cebule
- sera zółtego 20 dkg
- 1 papryka czerwona
- zioła do pizzy
- sos pomidorowy
Do miski przesiewam mąkę, dodaję drożdże, wodę
Następnie dodałam olej, cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałam. Zaczęłam stopniowo dolewać wodę i ręką wyrabiałam ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj). Ciasto powinno trochę urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłam w przykrytej misce na 20-30 minut . Kiedy ciasto odpoczywało, przygotowałem składniki, które zamierzałam ułożyć na pizzy. . Formę okrągła posmarowałam olejem, i wyłożyłam ciasto. Odstawiłam na 15 minut do wyrośnięcia. Po nakłuwałam cisto widelcem i włożyłam do piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu na ciasto nałożyłam sos pomidorowy. Pieczarki, cebulę wcześniej przesmażyłam ,razem z papryką i ułożyłam na pizzy. Wierzch posypałam serem. Zapiekłam Jeszce 20 minut temp 200 stopni
Ale fajna, grubiutka :)
OdpowiedzUsuń