3 do 4 gram drożdży instant
(w proszku), można również użyć drożdży świeżych – o proporcjach dyskutuję
z czytelnikami w komentarzach ;)
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
pieczarki pół kilo
cebule 3
sera zółtego 20 dkg
1 puszka tuńczyka w oleju
zioła do pizzy
sos pomidorowy
Do miski wsypałam mąkę, wodę, drożdże.Następnie dodałam olej,
cukier, sól i znowu wszystko dobrze wymieszałam.
Zaczęłam stopniowo dolewać
wodę i ręką wyrabiałam ciasto aż powstała jednolita kula (jeżeli ciasto
się lepi to dodaj mąki i dalej wyrabiaj).
Ciasto powinno trochę
urosnąć, dlatego uformowaną kulę ciasta zostawiłam w przykrytej misce na
20-30 minut .
Kiedy ciasto odpoczywało,
przygotowałem składniki, które zamierzałam ułożyć na pizzy.
Ciasto najpierw rozgniotłam
na desce na gruby placek.
Na ciasto nałożyłam sos
pomidorowy na to pieczarki, cebulę wcześniej przesmażoną, tuńczyka .
Tak przygotowana pizza
wylądowała w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 220 stopni Celsjusza.
Każdy powinien znać swój
piekarnik i dostosować indywidualnie czas pieczenia. Ja proponuję jednak
15 do 25 minut. Jeżeli chcesz sprawdzić czy pizza dobrze się upiekła,
najlepiej zajrzeć na jej spód. Jeżeli jest przyrumieniony to znaczy, że
można podawać!
jesli jest tuńczyk to nie powinno nazywac się to pizza wegetariańska ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZnam wegetarian i oni jedzą ryby. To weganie nie jedzą ryb i produktów pochodzenia zwierzęcego.
UsuńPozdrawiam :-)