150 gram kaszki kukurydzianej
300 ml bulionu
1 łyżka masła
Garść Bazyli świeżej
Sól
Zka pestek slo5 dkg parmezan starty
Pieprz
7 pomidorków koktajlowych czerwonych
7 pomidorków koktajlowych żółtych gruszkowych
10 dka sera lazur żółtego
Pol cukinii zielonej
Pól cukinii żółtej
10 dkg kurek
1 cebula czerwona
Lutenica 4 łyżki
1 kwiat nagietka
Bulion zagotowujemy wsypujemy do niego po 1 łyżce kaszki
kukurydzianej, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy, masło, parmezan i
bazylię pokrojoną. Polentę wylewamy na blaszkę. Kurki myjemy i smażymy razem z
cebulką pokrojoną na patelni solimy i pieprzymy. Lutenicą smarujemy polentę.
Cukinie kroimy na cienkie plastry i układamy na lutenicę, na to kurki z cebulką,
i pomidorki koktajlowe pokrojone. Posypujemy serem lazur i zapiekamy około 20
minut. Posypujemy bazylią Świerża i nagietkiem.
Ależ wspaniała! Robiłam swego czasu pizzę na polencie (jest nawet u mnie na blogu) i była pyszna!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się Twoją i pozdrawiam:)
Anno to ja tez częstuje się twoją pizzą i pozdrawiam :-)
Usuńwygląda pięknie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńCo to jest lutenica?
OdpowiedzUsuń