Szaszłyki z grillowanej polenty
- 150 g kaszy kukurydzianej
- 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- łyżka masła
- 25 g sera cheddar albo innego
- 2 łyżki świeżych liści bazylii
- łyżka świeżego oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 cukinia
- 9 pomidorków koktajlowych
- Kilka oliwek czarnych
- 1 plaster sera żółtego
- 1 pomidor duży
- 1 jajko
- Listki Bazyli zielonej i czerwonej
- Kwiatki nagietka
Bulion zagotowujemy i wsypujemy po 1łyżce kaszy. Gotujemy
na wolnym ogniu 10 minut cały czas mieszając. Uważać żeby się nie przypaliło.
Dodajemy łyżkę masła i ser i dalej mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną
bazylie i oregano, sól i pieprz do smaku. Wylewamy do płaskiego naczynia,
wyłożonego folią aluminiową, i odstawiamy na około 1-2 h. Następnie kroimy na
kostki i grillujemy. Cukinie kroimy na plastry 1 cm i też grillujemy solimy je
i pieprzymy. Na patyczki nabijamy kawałki polenty, cukinii i pomidorki
koktajlowe. Z pomidorków koktajlowych robimy pszczółki, głowy z oliwek, oczy z
sera żółtego. Z jajka i dużego pomidora robimy muchomora. Na talerz wykładamy
sos na to szaszłyki dekorujemy pszczółkami, muchomorem i listkami bazylii i
kwiatkami nagietka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz