Strony

Strony

niedziela, 29 lipca 2012

Sałatka z ryżem z krewetkami w grillowanym bakłażanie z nagietkiem


 
Sałatka z ryżem z krewetkami w grillowanym bakłażanie z nagietkiem
 
1 bakłażan
1 woreczek ryżu Pełnoziarnisty Parboiled Naturalny
1 papryka czerwona
6 pomidorków koktajlowych
1 cebula
Bazylia świeża cytrynowa
Cary
Sól
Pieprz
Zielona pietruszka nać
7 krewetek
Oliwa z oliwek
Oregano świeże
Kwiatki nagietka

Krewetki myjemy, i marynujemy w oliwie z oliwek, soli, pieprzu, oreagno, bazylia świeża. Odstawiamy na godzinę. Bakłażan myjemy przecinamy na pół i wydrążamy środek. Solimy i odstawiamy na pół godziny. Następnie jak puści soki płuczemy go pod zimną wodą. Grillujemy około 30 minut. Ryż gotujemy do miękkości, studzimy. Dodajemy do niego paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę wcześniej przesmażoną, oraz miąższ bakłażana który też podsmażamy na patelni. Do miąższu dodajemy sol, pieprz, cary. Całość mieszam dodaję pokrojoną pietruszkę i nadziewam bakłażana, dekoruję pomidorkami koktajlowymi i krewetkami. Krewetki grilluję także około 5 minut. Bakłażana posypujemy płatkami nagietka i bazylią cytrynową.
 
 
           




 
 
 

czwartek, 19 lipca 2012

Szaszłyki z grillowanej polenty



Szaszłyki z grillowanej polenty 

 
  • 150 g kaszy kukurydzianej
  • 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • łyżka masła
  • 25 g sera cheddar albo innego
  • 2 łyżki świeżych liści bazylii
  • łyżka świeżego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cukinia
  • 9 pomidorków koktajlowych
  • Kilka oliwek czarnych
  • 1 plaster sera żółtego
  • 1 pomidor duży
  • 1 jajko
  • Listki Bazyli zielonej i czerwonej
  • Kwiatki nagietka

Bulion zagotowujemy i wsypujemy po 1łyżce kaszy. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut cały czas mieszając. Uważać żeby się nie przypaliło. Dodajemy łyżkę masła i ser i dalej mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną bazylie i oregano, sól i pieprz do smaku. Wylewamy do płaskiego naczynia, wyłożonego folią aluminiową, i odstawiamy na około 1-2 h. Następnie kroimy na kostki i grillujemy. Cukinie kroimy na plastry 1 cm i też grillujemy solimy je i pieprzymy. Na patyczki nabijamy kawałki polenty, cukinii i pomidorki koktajlowe. Z pomidorków koktajlowych robimy pszczółki, głowy z oliwek, oczy z sera żółtego. Z jajka i dużego pomidora robimy muchomora. Na talerz wykładamy sos na to szaszłyki dekorujemy pszczółkami, muchomorem i listkami bazylii i kwiatkami nagietka.