Strony

Strony

niedziela, 24 czerwca 2012

Pizza z krewetkami, rukolą i nagietkiem


Pizza z krewetkami, rukolą i nagietkiem




Produkty do nadzienia

  

Ciasto wyrabianie  

  
Krojenie, podsmażenie produktów

 

                                                        Wkładamy do piekarnika


  Gotowa pizza

 




Składniki na 1 pizzę

1,5 szklanki mąki pszennej
2dkg drożdzy
5 łyżek mleka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2 łyżki śmietany gęstej kwaśnej lub jogurtu
1 łyżka oleju
1 żółtko


15 dkg krewetek
garść rukoli
10 dkg salami
1 opakowanie ser mozzarella duża kulka
½ opakowania mozzarella małe kulki
10 pomidorków koktajlowych
5 oliwek czarnych
5 oliwek zielonych
2 papryki grillowane
5 pieczarek
1 mała cebula
Sól
Pieprz
Oreagano
Bazylia suszona
1 ząbek czosnku
Olej
½ szklanki pasty paprykowo-pomidorowej gotowej



Przygotowanie:
Mąkę wsypuję do malaksera, dodaję olej, żółtko, śmietanę, sól
Mleko delikatnie podgrzewam, dodaję drożdże+cukier i odstawiam do wygarowania.
Wygarowane drożdże dodaję do mąki i reszty składników, zamykam malakser i miksuję tak długo aż ciasto odchodzi od ścian miski.
Wyciągam, podsypuję blat mąką, robię kulę, rozpłaszczam ją i wałkuję okrąg większy od blaszki. Nakładam na blachę, robię rant i nakładam ulubiony farsz.

Ciasto podpiekamy około 5 minut
Następnie wykładam na podpieczone ciasto, pastę pomidorową do której dodaje ketchup i rozsmarowuje ją, na to ser mozzarella, dużą kulkę kroję na plastry, Małe kulki przekrawam na pół. Na to plastry salami i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pieczarki kroje na plastry, razem z cebulką i podsmażam na patelni. Doprawiam solą. pieprzem i wykładam na pizze.  Wkładam pizze do piekarnika na  kolejne 10 minut żeby ser się rozpuścił. Krewetki bejcuje w oleju 2 łyżki, sól, pieprz, oregano suszone i bazylia, sprasowany ząbek czosnku. Smażę je na patelni około 3 minuty. Na podpieczoną pizze z serem wykładam Rukolę, pokroje oliwki, pokrojoną paprykę, oraz krewetki podsmażone. Posypuję płatkami nagietka.


                                             



1 komentarz:

  1. Bardzo bogaty skład pizzy. Wygląda ciekawie, choć przyznam szczerze, że zazwyczaj preferuję mniejszą ilość składników na wierzchu pizzy.

    OdpowiedzUsuń