Produkty do nadzienia
Ciasto wyrabianie
Krojenie, podsmażenie produktów
Wkładamy do piekarnika
Gotowa pizza
Składniki na 1 pizzę
1,5 szklanki mąki pszennej
2dkg drożdzy
5 łyżek mleka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2 łyżki śmietany gęstej kwaśnej lub jogurtu
1 łyżka oleju
1 żółtko
15 dkg krewetek
garść rukoli
10 dkg salami
1 opakowanie ser mozzarella duża kulka
½ opakowania mozzarella małe kulki
10 pomidorków koktajlowych
5 oliwek czarnych
5 oliwek zielonych
2 papryki grillowane
5 pieczarek
1 mała cebula
Sól
Pieprz
Oreagano
Bazylia suszona
1 ząbek czosnku
Olej
½ szklanki pasty paprykowo-pomidorowej gotowej
Mąkę wsypuję do malaksera, dodaję olej, żółtko, śmietanę, sól
Mleko delikatnie podgrzewam, dodaję drożdże+cukier i odstawiam do wygarowania.
Wygarowane drożdże dodaję do mąki i reszty składników, zamykam malakser i miksuję tak długo aż ciasto odchodzi od ścian miski.
Wyciągam, podsypuję blat mąką, robię kulę, rozpłaszczam ją i wałkuję okrąg większy od blaszki. Nakładam na blachę, robię rant i nakładam ulubiony farsz.
Ciasto podpiekamy około 5 minut
Następnie wykładam na podpieczone ciasto, pastę pomidorową do której dodaje ketchup i rozsmarowuje ją, na to ser mozzarella, dużą kulkę kroję na plastry, Małe kulki przekrawam na pół. Na to plastry salami i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pieczarki kroje na plastry, razem z cebulką i podsmażam na patelni. Doprawiam solą. pieprzem i wykładam na pizze. Wkładam pizze do piekarnika na kolejne 10 minut żeby ser się rozpuścił. Krewetki bejcuje w oleju 2 łyżki, sól, pieprz, oregano suszone i bazylia, sprasowany ząbek czosnku. Smażę je na patelni około 3 minuty. Na podpieczoną pizze z serem wykładam Rukolę, pokroje oliwki, pokrojoną paprykę, oraz krewetki podsmażone. Posypuję płatkami nagietka.
Bardzo bogaty skład pizzy. Wygląda ciekawie, choć przyznam szczerze, że zazwyczaj preferuję mniejszą ilość składników na wierzchu pizzy.
OdpowiedzUsuń