Mogłabym powiedzieć że to smaki mojego dzieciństwa. Kiedy to wszystko było na kartki a musztarda była dostępna. Czasy się zmieniły ale ja dalej uwielbiam jajka w sosie musztardowym.
duszone ziemniaki:
1 kg ziemniaków
30 g masła
200 ml mleka gorącego
6 jajek ugotowanych na twardo
sól
sos musztardowy:
250 ml bulionu warzywnego
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki płaskie mąki pszennej
3 łyżki musztardy
sól, pieprz, szczypiorek
Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam, dodaję masło, gorące mleko i rozgniatam.
Sos:
Cebulę drobno kroję, przesmażam na maśle aż się zeszkli. Wsypuję mąkę,mieszam energicznie żeby się nie przypaliła. Zdejmuję z ognia wlewam bulion i energicznie mieszam. Dodaję musztardę i gotuję na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty. Na końcu doprawiam solą, pieprzem. Podaję z ziemniakami i jajkami. Posypuję szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz