ciasto:
500 g mąki pszennej typ 500
250 ml mleka
5 dkg drożdży
szczypta cukru
1/2 szklanki cukru
80 g masła roztopionego
1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki pasty waniliowej
nadzienie:
1 kisiel żurawinowy
3 łyżki cukru pudru
300 g jagód
pozostałe:
1 jajko
1 łyżka mleka
kruszonka:
150 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
lukier:
cukier puder plus gorąca woda
Ciasto:
Do miski przekładam drożdże, dodaję połowę mleka letniego, i mąki tyle żeby rozczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany około 3 łyżki, szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodaję resztę przesianej mąki, jajka,cukier, szczyptę soli, pastę waniliową, resztę mleka letniego. Ciasto wyrabiam robotem za pomocą haka około 15 minut. Wlewam roztopione wystudzone masło i dalej wyrabiam. Ciasto ostawiam na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia albo na noc do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę podsypaną mąką i formuję wałek. Z tej porcji wyszło mi 19 bułeczek. Mniej więcej jedna miała wagę około 50 g ciasta surowego.
Jagody
umyte i odsączone z wody mieszam z kisielem i cukrem. Kawałki ciasta
rozciągam w dłonie nakładam łyżkę farszu i sklejam. Formuję podłużne
bułki. Układam na papierze do pieczenia na blaszce w odstępach bo
urosną.
Piekłam na dwóch blaszkach z piekarnika po kolei. Odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Przed pieczeniem smaruję jajkiem wymieszanym z mlekiem za pomocą pędzelka.Posypuję kruszonką. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni i piekę około 15-20 minut aż się zarumienią.
Kruszonka:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne masło i kroję nożem składniki. Krótko zagniatam rękoma. Na końcu dodaję cukier i też krótko zagniatam.
Lukier:
Cukier puder ucieram z odrobiną gorącej wody. Lukruję bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz