Migdałowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki ze śledziem i gruszką. Tarta wyszła rewelacyjna. Chrupiące ciasto, konfitura świetnie wpasowała się ze śledzikiem i gruszką.
tarta migdałowa:
200 g mąki pszennej
70 g migdałów
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej
120 g masła zimnego
2 żółtka
1 łyżka zimnej wody
nadzienie:
1 słoik Beczka śledzi z suszonymi pomidorami 550 g
150 g serka ziołowego
250 g jogurtu greckiego
2 białka
2 jajka
2 gruszki
8 gron winogrono czerwone
8 pomidorów suszonych w oleju
100 g konfitury z czarnej porzeczki
50 g sera niebieskiego
oregano, sól, pieprz czarny i czerwony
Tarta:
Migdały zalewam wrzącą wodą i odstawiam na 15minut. Po tym czasie obieram ze skórki. Przekładam do malaksera i rozdrabniam. Do miski przesiewam mąkę, dodaję migdały, żółtka,sól, masło zimne pokrojone, zioła, wodę. Ciasto zagniatam robotem do połączenia składników albo krótko rękoma. Wstawiam na 30 minut do zamrażalnika.
Wykładam ciasto na papier do pieczenia, przykrywam drugim arkuszem i wałkuję. W ten sposób nie przykleja się ciasto do wałka a podsypywanie mąką też nie jest dobre. Wałuję na wymiar blachy moja ma wymiar. Resztką ciasta wygniatam dwie foremki okrągłe. Foremki wstawiam do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Ciasto w foremkach albo nakłuwam widelcem albo układam na dnie kawałek papieru do pieczenia i wysypuje fasolę jako obciążnik. Wstawiam do piekarnika zmniejszam na 200 stopni i piekę 15minut. Po tym czasie zdejmuję papier z fasolą i dopiekam kolejne 10 minut aż się zarumieni lekko.
Farsz:
Suszone pomidory miksuję blenderem z konfiturą z czarnej porzeczki
Do miski wbijam jajka, dodaję białka, serek ziołowy, jogurt, dodaję sól, pieprz, oregano i mieszam. Podpieczony spód tarty smaruję konfiturą z pomidorami, wylewam 1/2 farszu, układam plastry śledzia, wylewam resztę farszu. Gruszki kroję ze skórą na cienkie plastry. Układam w foremkach, dodaję zwinięte kawałki śledzi w rulony, grona winogrona. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut. Wykruszam na wierzch ser pleśniowy i wstawiam jeszcze na 10 minut do piekarnika. Dekoruję oregano i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz