Takie fajne chrupiące zajączki drożdżowe polecają się na świątecznym stole. Rodzina na pewno będzie zachwycona :-)
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej szklanka 250 ml
2 dkg drożdży
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
50 ml oleju rzepakowego
1 jajko
250 ml kefiru
pozostałe:
11 jajek przepiórczych
1 szklanka zakwasu buraczanego
1 garść mix sałaty
ziele angielskie
źdźbła prosa
glazura:
1 żółtko
3 łyżki mleka
Ciasto:
Do miski przekładam drożdże, dodaję cukier, dwie łyżki mąki , 50 ml kefiru letniego, mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodaję resztę mąki przesianej, jajko, sól, kefir letni podgrzewam go i wyrabiam ciasto robotem. Na końcu wlewam olej i dalej ciasto wyrabiam aż będzie elastyczne. Odstawiam na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na siedem części. Z każdego kawałka ciasta formuję wałek o długości około 25 cm. Wałek dzielę na dwie części mniej więcej 2/3 i 1/3 długości. Dłuższy wałek zwijam w koło. Sklejam je i formuję dno z ciasta. Boki nacinam nożyczkami na około, powstanie ala koszyczek. Krótszy wałek nacinam z jednej strony po środku nożyczkami formując uszy, reszta jest na głowę. Doklejam do koszyczka. Układam zajączka na blaszce na papierze do pieczenia. Odstawiam do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika smaruję żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Z ziela angielskiego robię oczy, wąsy z prosa.
Piekarnik nagrzewam do 210 stopni. Wstawiam do piekarnika zmniejszam na 190 stopni i piekę 25 minut aż się zrumienią.
Jajka gotuję na twardo, obieram i wkładam do zakwasu na noc. Do koszyczków wkładam sałatę, jajko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz