Jesienne quiche z podgrzybkami, papryką i porem. Czy możne być coś lepszego niż chrupiące wytrawne ciasto kruche i pyszne pachnące nadzienie. Na ciepło, na zimno możecie jeść jak chcecie. Bardzo fajna propozycja na kolacje i nie tylko.
ciasto kruche:
100 g mąki orkiszowej
100 g mąki gryczanej
100 g masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki zimnej wody
farsz:
1 por biała część
1 papryka czerwona
250 g podgrzybków świeżych
sól, pieprz, majeranek
300 g śmietany 18 % do zup
3 jajka
olej do smażenia
Ciasto:
Do miski wsypuję mąkę, dodaję zimne masło pokrojone sól,wodę zimną, żółtka i kroję nożem. Bardzo krótko zarabiam ciasto i wstawiam do zamrażalnika na godzinę. Szykuje formę wysoką o średnicy 21 cm.
Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia przez drugi papier. Dzięki temu ciasto nie przykleja się do wałka. Do formy przekładam ciasto, zrywając papier,formuję boki wysokie z ciasta. Spód ciasta nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół i piekę 20 minut aż się zrumieni.
Farsz:
Grzyby myję,osuszam i kroję.Por kroję w krążki, paprykę w kostkę. Przesmażam razem na oleju na wolnym ogniu. Można podlać odrobiną wody. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam grzyby.Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem, dodaję por, paprykę.W misce mieszam śmietanę,jajka.
Wylewam 1/3 masy,wykładam 1/3 część farszu,druga część masy,druga część farszu, wylewam resztę masy i farsz. Quiche wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni, po włożeniu zmniejszam na 180 stopni i piekę około 35 minut aż się zetnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz