Strony

Strony

środa, 28 lipca 2021

Sernik jagodowo migdałowy

 Pyszny sernik bez pieczenia bezglutenowy bo na spodzie migdałowym. Duża ilość jagód bo co będziemy sobie żałować skoro są takie dobre.

 






spód migdałowy:

200 g migdałów zmielonych

60 g masła

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka kakao

100 g czekolady gorzkiej

masa serowa:

3 szklanki jagód

250 serka mascarpone

400 ml śmietany kremówki 30 %

450 g serka homogenizowanego

3 łyżki cukru pudru

5 łyżek żelatyny

100 ml wody

galaretka jagodowa:

1 szklanka jagód

1 galaretka jagodowa

1 szklanka wody

dekoracja:

200 ml śmietany kremówki 30 %

fix do usztywnienia 

perełki cukrowe


Spód migdałowy:

Migdały przesypuję do miski, dodaję roztopione masło, kakao,cukier i w palcach mieszam aż zrobi się mokry piasek. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję migdały i ugniatam palcami. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i wstawiam blaszkę na 7 minut aż spód podpiecze się. Na gorący spód wykładam kawałki czekolady i ponownie wstawiam do gorącego piekarnika. Czekolada roztopi się i będzie można łyżką ją rozsmarować. Odstawiam do przestudzenia.

Sernik:

Jagody myję i miksuję blenderem. Mascarpone, serek homogenizowany, śmietanę,cukier przekładam do miski i ubijam aż masa zgęstnieje. Dodaję jagody i mieszam. Żelatynę namaczam w zimnej wodzie 100 ml i podgrzewam w kąpieli wodnej żeby się rozpuściła. Do żelatyny gorącej dodaję łyżkę masy jagodowej i mieszam. Wlewam cienkim strumieniem żelatynę jeszcze ciepłą do sera i mieszam mikserem. Wylewam na podpieczony spód zimny. Wstawiam do lodówki. 

Galaretka jagodowa:

Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie. Jagody miksuję blenderem,dodaję galaretkę i mieszam. Wylewam na stężałą masę serową i wstawiam do lodówki aż stężeje

Kremówkę ubijam z fixem. Dekoruję ciasto, posypuję perełkami z cukru, jagodami.



4 komentarze: