Cały rok czekam na sezon jagodowy i w końcu się doczekałam. Pyszne domowe leniwe z jagodami. Moja wersja bez cukru, ale wiadomo co kto lubi.
200 g sera białego twarogowego półtłusty
30 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
sól szczypta
1 jajko
75 g jagód
pozostałe
150 g jogurtu typu greckiego
100 g jagód
mięta świeża
Ser, jajko, jagody przekładam do pojemnika wysokiego i miksuję blenderem. Dodaję mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól. Mieszam łyżką. Mąki nie dodajemy za dużo bo pierogi będą twarde. Formuję wałek z ciasta. Nożem odkrawam kawałki. W garnku zagotowuję wodę z solą. Do wrzącej wkładam pierogi. Gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Pierogi podaję z jogurtem, jagodami,miętą. Moje pierogi są bez cukru ale oczywiście można posłodzić ciasto albo gotowe pierogi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz