Szybki obiad w 40 minut ze szparagami i schabem w roli głównej. Schab w innym wydaniu niż tradycyjne kotlety ale jakże pysznym. Do tego sezonowe warzywa i wszystko w jednym garnku a raczej patelni.
500 g schabu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
2 marchewki
1 pęczek szparagów zielonych
masło klarowane
sól, pieprz czarny i czerwony
suszone pomidory przyprawa
natka pietruszki
125 ml śmietany 30 %
500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżka mąki krupczatki pełna
Schab kroję w paski. Cebulę i czosnek drobno siekam, przesmażam na maśle, dodaję schab i dalej przesmażam. Marchewkę kroję w talarki, szparagi obieram końcówki i kroję na 2-3 cm kawałki. Główki szparagów odkładam na razie. Cukinie kroję w krążki i na pół. Do mięsa dodaję marchewkę i chwilę przesmażam. Wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut aż będą pół miękkie. Dodaję cukinię, szparagi bez główek i duszę jeszcze 10 minut. Na końcu dodaję główki szparagów i gotuje jeszcze dwie minuty. Dodaję sól, pieprz. Mąkę mieszam ze śmietaną w kubku. Wlewam do potrawy i zagotowuję, aż sos zgęstnieje. Podaję z ryżem. Dekoruję natką, posypuję suszonymi pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz