Strony

Strony

piątek, 14 maja 2021

Focaccia wiosenna

 Focaccia która przedstawi wiosnę, łąkę jak kto woli. Pyszna, kolorowa i bardzo łatwa do zrobienia. Wystarczą chęci i pomysł.

 


 
 
 
 

 


 

ciasto:

300 g mąki pszennej typ 00

3 łyżki oleju

2 dkg drożdży

1/2 łyżeczki soli

200 ml letniej wody

szczypta cukru 

dodatki:

oliwki zielone

oliwki czarne

cebula czerwona

papryczka chili

pomidor żółty i czerwony

pomidorki koktajlowe

kabanosy

listki szpinaku, bazylii, szczypiorek, natka pietruszki

mozzarella, ser żółty, salami

olej

zioła/ bazylia, oregano suszone/


Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką zagniatam i rozciągam na placek. Piekarnik nagrzewam do temp 240 stopni razem z kamieniem do pizzy.Ciasto rozciągnięte przekładam na arkusz papieru do pieczenia.Smaruję olejem. Układam dodatki według uznania. Na końcu spryskuję jeszcze oliwą. Posypuję ziołami. Wstawiam do piekarnika na 15-20 minut temp 210 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz