Focaccia która przedstawi wiosnę, łąkę jak kto woli. Pyszna, kolorowa i bardzo łatwa do zrobienia. Wystarczą chęci i pomysł.
ciasto:
300 g mąki pszennej typ 00
3 łyżki oleju
2 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
200 ml letniej wody
szczypta cukru
dodatki:
oliwki zielone
oliwki czarne
cebula czerwona
papryczka chili
pomidor żółty i czerwony
pomidorki koktajlowe
kabanosy
listki szpinaku, bazylii, szczypiorek, natka pietruszki
mozzarella, ser żółty, salami
olej
zioła/ bazylia, oregano suszone/
Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki,
cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do
zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto
wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na
godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę
podsypaną mąką zagniatam i rozciągam na placek. Piekarnik nagrzewam do temp 240 stopni razem z kamieniem do pizzy.Ciasto rozciągnięte przekładam na arkusz papieru do pieczenia.Smaruję olejem. Układam dodatki według uznania. Na końcu spryskuję jeszcze oliwą. Posypuję ziołami. Wstawiam do piekarnika na 15-20 minut temp 210 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz