Na śniadanie polecam puszysty omlet kokosowy pieczony z jogurtem, gruszką i innymi owocami. Do tego garść pysznych bakali mix. Pysznie, kolorowo i zdrowo.
omlet pieczony:
3 jajka wielkość M
120 ml mleczka kokosowego
1/3 szklanki mąki pszennej typ 450
2 łyżki masła klarowanego
nadzienie:
100 g jogurtu greckiego
7 gron winogrono ciemne
1 kiwi
1/2 pomarańcza
1/2 szklanki jagód mrożonych
1 gruszka
1 garść MIX BAKALII
mięta świeża
omlet pieczony:
Do miski wbijam jajka,dodaję mleko kokosowe,mąkę, łyżkę masła klarowanego które roztapiam i ubijam chwilę mikserem, żeby nie było grudek. Pojawią się pęcherzyki ale tak ma być. Piekarnik nagrzewam do temp 210 stopni termoobieg, wkładam patelnię. Jeżeli macie odpinane rączki, to ją odepnijcie, moja patelnia akurat jest przystosowana do piekarnika. Możecie też owinąć rączkę patelni folią aluminiową . Jak patelnia nagrzeje się, rozpuszczam na niej drugą łyżkę masła. Wylewam masę jajeczną,układam plastry gruszki i zapiekam 20 minut. Po tym czasie wyłączam termoobieg, zmniejszam na 180 stopni i piekę jeszcze 10 minut.
Na omlet wykładam jogurt, dodaję owoce, posypuję bakaliami, dekoruję miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz