Pyszne puszyste ciacho migdałowo czekoladowe. Nie oderwiecie się od niego. Wszelkie biszkopty na mące mogą się schować. Jest obłędne, chrupiące, rozpływa się w ustach :-)
ciasto migdałowe:
4 jajka wielkość M
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao płaskie
170 g migdałów mielonych
150 g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
żelka wiśniowa:
250 g wiśni mrożonych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska
1 łyżeczka żelatyny płaska
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki czekolady tartej
ciasto:
Do miski wbijam białka i ubijam na sztywno z solą. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam, kolejna łyżka jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję żółtka, ekstrakt waniliowy i mieszam robotem do połączenia składników. Dodaję migdały, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszam łyżką od spodu. Dno formy okrągłej o średnicy 21 m wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Wstawiam formę zmniejszam temperaturę na 175 stopni i piekę około 30 minut. Wyjmuję i studzę.
Krem:
Do miski przekładam mascarpone, śmietanę, puder i ubijam mikserem. Wykładam na wystudzone ciasto. Posypuję czekoladą.
Żelka:
Wiśnie przekładam do garnka, wlewam sok z cytryny, dodaję cukier i gotuję aż wiśnie puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 30 ml wody i wlewam do wiśni, zagotowuję. Żelatynę namaczam w łyżce wody i dodaję do wiśni. Mieszam aż się rozpuści. Żelkę odstawiam do przestudzenia. Można zrobić dzień wcześniej. Żelkę wylewam na krem. Ciasto posypuję migdałami mielonymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz