Kurczak po tajsku z pysznym sosem orzechowym który sama zrobiłam.Podany na kolorowej i pysznej sałacie.
kurczak marynata:
1 pierś z kurczaka
2 łyżeczki pasty curry czerwonej
40 ml mleczka kokosowego
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka sezamu czarnego
sałatka:
2 sałaty rzymskie
1 mango
1/2 papryczki chili
1 marchewka
1 kawałek por biała część
5 pomidorków koktajlowych
sos orzechowy:
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1 ząbek czosnku
1 cebula mała
3 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka soku z cytryny
50 ml mleczka kokosowego
natka pietruszki
Kurczak marynata:
Pierś z kurczaka kroję na cienkie paski. Przekładam do miski, dodaję mleczko kokosowe, pastę curry,olej, sos sojowy, czosnek drobno posiekany i całość mieszam dokładnie. Odstawiam na noc do lodówki żeby mięso przeszło marynatą.
Na drugi dzień nadziewam na patyczki do szaszłyków paski mięsa. Mięso smażę na rozgrzanej patelni grillowej na oleju. Posypuję sezamem.
Sos orzechowy:
Orzechy nerkowca prażę na suchej patelni. Przekładam do kielicha od blendera i miksuję. Cebulę i czosnek kroję i przesmażam na oleju. Dodaję do orzechów, wlewam sos sojowy, mleczko kokosowe, sok z cytryny i całość miksuję. Nie doprawiam bo sos sojowy już jest słony. Sos podaję z kawałkami orzechów uprażonych.
Sałatka:
Sałatę myję i kroję nożem. Układam na talerzu albo na desce. Dodaję kawałki mango, por i marchewkę pokrojone w paski julienne, połówki pomidorów. Na sałacie układam mięso, podaję z sosem. Dekoruję natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz