Strony

Strony

niedziela, 22 listopada 2020

Rogale marcińskie

Rogale które jem nie tylko 11 listopada. Moje ulubione z nadzieniem z białego maku. Musi być dużo nadzienia.

 

 
 
 







 
 



 

przepis na 12-14 sztuk

ciasto półfrancuskie:

500 g mąki typ 500

200 ml mleka

60 g masła

60 g cukru

2 jajka

szczypta soli 

10 g drożdży

masło 150 g zamrożone do wałkowania

 

masa z białego maku:

400 g maku białego

1 szklanka orzechów włoskich

1 szklanka migdałów

40 g rodzynek

1 łyżka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej

100 g biszkoptów

olejek migdałowy kilka kropli

2 jajka

70 g masła

125 ml miodu

1/2 szklanki cukru

pozostałe:

cukier puder plus woda

1 żółtko plus 4 łyżki mleka

 

Masa makowa:

Przygotowuje ją dzień wcześniej. Mak przelewam na sitku zimną wodą, wsypuję do garnka, zalewam gorącą wodą i gotuję 30 minut. Mak odsączam na sicie o małych oczkach bo inaczej przeleci. Mielę go maszynką do mięsa trzy razy. Migdały zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie skórka zacznie odchodzić od migdałów. Obrane migdały i orzechy zmieliłam razem z makiem kiedy to trzeci raz go mieliłam. Można pokroić drobno nożem. Rodzynki sparzam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut.Odcedzam i kroję nożem. W głębokim rondlu rozpuszczam masło, miód, cukier, dodaję skórkę pomarańczową, rodzynki, mak z orzechami i migdałami. Podsmażam na wolnym ogniu cały czas mieszając około 5 minut. Masę studzę. Biszkopty kruszę, dodaję do masy, wbijam jajko i mieszam. Potem drugie jajko. 


Ciasto półfrancuskie:

Składniki na ciasto mają mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczam w 50 ml mleka letniego, dodaję szczyptę cukru i łyżkę maki. Rozczyn odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce.

Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuszczam i studzę. Do miski przesiewam mąkę, dodaję rozczyn, sól, jajka ubite, resztę mleka letniego. Ciasto wyrabiam mikserem, wlewam roztopione masło i wyrabiam dalej.Ciasto ma być elastyczne, dobrze wyrobione i nie kleić się. Przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.

Masło zamrożone ścieram na tarce jarzynowej, wkładam do lodówki.Ciasto po wyrośnięciu przekładam na stolnicę podsypaną mąką, i zagniatam żeby odgazowało. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt 18x36 cm. Zimne masło rozkładam na 2/3 szerokości ciasta. Ciasto składam do środka na 3, zaczynając od strony nie pokrytej masłem. Potem składamy do środka część obłożoną masłem. Wałkujemy na kształt prostokąta. Składamy ponownie do środka na trzy. Wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut. Potem znowu składamy na trzy i wałujemy jeszcze tak dwa razy. Wkładamy do lodówki za każdym razem na 30 minut. Uzyskamy w ten sposób 81 warstw. Na końcu wałujemy na prostokąt 45x35 cm i wycinamy trójkąty. Powinno wyjść 12 sztuk.

Nadzienie makowe przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na każdy kawałek ciasta po długości. Zwijam od podstawy trójkąta na 3 cm, nacinam na środku i zwijam dalej. 

Rogale układam na blaszce na papierze do pieczenia. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozmieszanym z mlekiem.

Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam blaszkę i zmniejszam na 180 stopni. Piekę około 25 minut aż się zarumienią. Na jednej blaszce z piekarnika piekę 6 sztuk. 

Lukier:

Cukier puder mieszam z gorącą wodą. Jeszcze ciepłe smaruję lukrem, posypuję od razu orzechami i migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz