Pyszna syta zupa grzybowa wege. Jest aromatyczna z duża ilością świeżych grzybów. Dodałam fasolkę szparagową bo bardzo ją lubię a dzięki niej zupa jest bardziej treściwa. Doprawiona curry, kurkumą. Jest obłędna w smaku.
Składniki:
5 grzybów kani
20 dkg kurek
2 prawdziwki duże
5 podgrzybków
1 cebula
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
200 ml mleczka kokosowego
150 g fasolki szparagowej
1 marchewka
1 kawałek selera
1 por biała część
1 korzeń pietruszki
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
olej kokosowy
natka pietruszki
Wykonanie:
Grzyby dokładnie myję i osuszam. Kanie kroję w paski, kurki zostawiam w całości, podgrzybki i prawdziwki kroję na kawałki. Cebule drobno kroję. Marchewkę kroję w talarki, pietruszkę i seler kroję w kostkę. W garnku przesmażam cebule i por na oleju kokosowym. Dodaję marchewkę, seler, korzeń pietruszki i chwilę przesmażam. Dodaję fasolkę pokrojoną, wlewam dwa litry wody i gotuję na wolnym ogniu. Na patelni przesmażam kurki, prawdziwki i podgrzybki. Przekładam do zupy. Na końcu przesmażam kanie ale tylko chwilę, dodaję kurkumę, curry i chwilę smażę. Dodaję do zupy. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, wlewam mleczko kokosowe. Zupę zagotowuję i odstawiam. Podaję z natka pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz