Domowy budyń najlepszy bo bez konserwantów, barwników. Zrobiony z owoców pysznych. Podałam go z puddingiem chia, płatkami kokosowymi. Prosty, szybki do zrobienia. Do tego wegański i bez cukru. Oczywiście kto chce słodzi.
budyń:
500 g moreli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier opcjonalnie ja nie dodałam
150 ml wody
250 ml mleczka kokosowego
pozostałe:
150 ml mleczka kokosowego
1 łyżka nasion chia
płatki kokosowe
mięta
Do 150 ml mleczka kokosowego wsypuję nasiona chia i odstawiam na 30 minut aż napęcznieją.
Budyń:
Morele myję, pozbawiam pestek, przekładam do garnka, dolewam wodę i przesmażam na wolnym ogniu aż zmiękną. Miksuję blenderem. W mleczku kokosowym rozrabiam mąkę ziemniaczaną. Wlewam do gotującego musu morelowego i mieszam. Budyń przekładam do szklanek. Odstawiam do przestygnięcia. Dodaję pudding z chia, dekoruję płatkami kokosowymi i miętą.
Smakowicie to wygląda ;-)
OdpowiedzUsuń