Letni pieczony naleśnik z owocami lata. Czyli to co mamy pod ręką i co lubimy. U mnie to morele, porzeczki, wiśnie. Dodałam orzechy brazylijskie bo uwielbiam.
składniki:
3 jajka L
1/2 szklanki mąki pszennej
125 ml mleka
szczypta soli
1 łyżka masła
pozostałe:
2 łyżki dżemu truskawkowego
2 morele
1 garść porzeczek czerwonych i białych
3 łyżki wiśni wydrylowanych
5 malin
1 łyżka poziomek
2 łyżki jogurtu greckiego
5 orzechów brazylijskich
mięta świeża
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewam do temperatury 220 stopni.
Jajka o temperaturze pokojowej mieszam mikserem chwilę do momentu jak pojawią się pęcherzyki. Dodaję mąkę, sól, mleko i mieszam mikserem. Na patelni o średnicy 20 cm rozgrzewam masło. Wylewam masę jajeczną i wstawiam patelnię do piekarnika. Moja patelnia ma taką możliwość. Jeżeli wasze rączki nie są do tego przystosowane owińcie folią aluminiową szczelnie. Omlet piekę 20-25 minut do zarumienienia. W trakcie pieczenia urośnie, zrobią się góry. Nie otwierajcie piekarnika w trakcie pieczenia. Po wyjęciu czekam chwilę aż lekko przestygnie. Smaruję dżemem, jogurtem. Układam wszystkie owoce i miętę, pokrojone orzechy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz