Frittata włoskie danie z jajek. A co uwielbiają Włosi oczywiście pastę, makaron. Połączyłam to razem, dodałam mozzarelle, dużo bazylii, pomidory i wyszła pyszna frittata.
składniki:
250 g makaronu Bavette
7 jaj wiejskich
sól, pieprz czarny
3 łyżki startego parmezanu
120 g mozzarella mini zalewa
8 pomidorków koktajlowych
bazylia świeża
1 cukinia mała
4 plastry szynki parmeńskiej
1 papryczka chili
1 łyżka masła klarowanego
3 ząbki czosnku
1 szalotka
Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni.
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam. Cebulę, czosnek drobno kroję, przesmażam na połowie masła. Cukinię kroję w paski cienkie za pomocą specjalnego ostrza. Można pokroić ją nożem. Do miski wbijam jajka, dodaję sól, pieprz, garść pokrojonych listów bazylii, parmezan i mieszam widelcem. Na patelnię przekładam cukinię, makaron i mieszam. Papryczkę chili kroje i dodaję połowę. Wylewam masę jajeczną. Podsmażam na gazie około trzy minuty na wolnym ogniu. Układam połówki pomidorków, kulki mozzarelli, resztę papryczki chili. Wstawiam do piekarnika na 10-15 minut aż jajka się zetną. Przed podaniem układam szynkę, posypuję bazylią, dekoruję cukinią.
Wygląda wyśmienicie.
OdpowiedzUsuń