Strony

Strony

poniedziałek, 1 czerwca 2020

Stek z warzywami z grilla

Soczysty stek w towarzystwie też soczystych warzyw. Mogę powiedzieć że to taka uczta mała dla podniebienia. Batat z grilla pycha, słodki nie można mu się oprzeć.
















1 stek wołowy rozbef około 250 g
sól, pieprz, przyprawa do grilla
1 gałązka pomidorków  koktajlowych
1 batat
1 cukinia
1/2 pęczka szparagów zielonych
natka pietruszki
pieprz czerwony ziarna
olej czosnkowy

Stek nacieram oliwą , przyprawą do grilla. Patelnię grillową nagrzewam i wkładam stek. Grilluję z jednej strony dwie minuty, po czym przekładam na drugą stroną i grilluję kolejne trzy minuty. Czas grillowania zależy od tego jak mocno wysmażony lubimy stek. Mięso wykładam na talerz i odstawiam jeszcze na 5 minut.

Batata kroję w plastry, cukinię w długie plastry. Smaruję olejem czosnkowym, posypuję solą, pieprzem, odrobiną przyprawy do grilla, to samo robię ze szparagami. Przekładam na patelnię grillową i grilluję z dwóch stron aż warzywa będą miękkie. Najkrócej cukinia, potem szparagi, na końcu batat. Pomidorki też układam na patelni. Stek kroję na plastry i podaję z warzywami, posypuję natką, pieprzem czerwonym.



1 komentarz:

  1. Ta karkówka wygląda bardzo pysznie. Myślę, że warto rozpalić grilla dla takich smakołyków.

    OdpowiedzUsuń