Botwinkowa wege, chrzanowa, na mleku kokosowym z kaszą jaglaną. Zupka jest zdrowa, dietetyczna. Dodałam chrzan bo buraczki lubią się z nim łączyć. U mnie zupa została zjedzona bardzo szybko, było jej za mało. Bardzo lubię takie zupy jeść jeszcze na kolację.
1 pęczek botwiny
1 kawałek pora biała część
1 plaster selera
1 marchewka
200 ml mleczka kokosowego
4 łyżki kaszy jaglanej
1 łyżeczka chrzanu tartego
1 litr bulionu warzywnego lub wody
sól, pieprz, płatki chili
natka pietruszki
125 ml zakwasu buraczanego
1/2 łyżeczki cukru
Seler kroję w kostkę, marchewkę obraną także, por w krążki. Buraczki od botwiny skrobię kroję. Łodygi i liście też kroję. Do garnka wlewam bulion warzywny, dodaję seler, kaszę jaglaną por, marchewkę, buraczki, łodyżki, bez liści buraków. Te dodam na końcu. Warzywa gotuję na wolnym ogniu 15 minut, na końcu dodaję liście i gotuję jeszcze minutę . Wlewam mleko kokosowe, dodaję chrzan doprawiam solą, pieprzem, chili, cukrem. Zagotowuję i zdejmuję z ognia. Na końcu wlewam zakwas buraczany ale już nie gotuję zupy bo straci kolor. Zupa nabierze koloru jak postoi. Podaję z natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz