Dietetyczne, drobiowe gołąbki z sałata rzymską. Są błyskawiczne do zrobienia. Jak ugotujecie sobie ryż wcześniej to skrócicie sobie czas oczekiwania. Sałata jest delikatna. gołąbki gotowałam na parze. Są bezglutenowe.
gołąbki:
1 pierś z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej
sol, pieprz
1/2 łyżeczki oregano suszone
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
1 jajko
2 łyżki mąki migdałowej
2 sałaty rzymskie duże
1/3 szklanki ryżu białego
sos pomidorowy:
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 ml passaty pomidorowej
sól, pieprz
1/2 łyżeczki oregano suszone
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
papryczka chili
olej rzepakowy
Gołąbki:
Pierś z kurczaka, cebulę, czosnek mielę maszynką do mięsa. Do mięsa dodaję jajko, sól, pieprz, paprykę, oregano, bazylię, mąkę migdałową. Całość dobrze wyrabiam. Ryż gotuję według instrukcji opakowania i studzę. Ryż dodaję do mięsa i mieszam. Formuję nieduże podłużne gołąbki. Liście sałaty zanurzam na minutę w gorącej wodzie. Jak przestygną owijam nimi gołąbki. W garnku zagotowuję wodę, dodaję liść laurowy, ziele angielskie. Układam sitko do gotowania na parze. Gołąbki gotuję na parze na wolnym ogniu około 10 minut.
Sos:
Cebule i czosnek drobno kroję i przesmażam na oleju. Dodaję passatę pomidorową i przesmażam. Dodaję sól, pieprz, oregano, bazylię, paprykę, chili. Sos miksuję blenderem. Gołąbki podaję z sosem. Można nie miksować sosu, wtedy kawałki cebuli będą wyczuwalne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz