Na
moim stole wigilijnym nie może zabraknąć sałatki śledziowej. Podaje ją
na rożne sposoby, ale moja ulubiona to z grzybkami marynowanymi,
korniszonem i śledziami buraczkowymi.
4 filety śledziowe matias150 ml koncentratu barszcz czerwony
50 ml octu jabłkowego
8 korniszonów małych
1 słoiczek podgrzybków w occie
1 cebula czerwona
20 oliwek czarnych
papryczka chili
olej rzepakowy tłoczony na zimno
Filety śledziowe moczę kilka godzin w zimnej wodzie, potem przekładam do słoika, wlewam ocet jabłkowy, koncentrat barszczu i wstawiam do lodówki na 24 h. Ogórki korniszony kroję w małą kostkę, cebulę też i oliwki. Śledzie przekładam na sitko i odsączam dobrze. Grzybki i śledzie kroję też w kostkę.
Na talerzu układam obręcze metalowe, na spodnia warstwę daje śledzie, dociskam, potem ogórki i dociskam, oliwki, grzybki i na końcu cebulę. Zdejmuje obręcze, dekoruję grzybkiem, ogórkiem, chili i szczypiorkiem. Na talerz wylewam kilka łyżek oliwy rzepakowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz