Do ciasta pierogowego dodałam zakwas buraczany dzięki czemu mają fajny różowy kolor. Taki zakwas jest też bardzo zdrowy więc dlaczego go nie przemycić do pierogów. Wersja z gryczaną i grzybami suszonymi. Pierogi posypuję kruszonką z kaszy którą uprażyłam na patelni dzięki czemu jest fajna chrupiąca.
ciasto:
20 dkg mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko małe
2 łyżki oleju rzepakowego
1/4 szklanki zakwasu buraczanego
farsz:
1 garść suszonych podgrzybków
1 cebula
1 woreczek kaszy gryczanej
sól, pieprz czarny, czerwony
tymianek, rozmaryn
olej rzepakowy
Farsz:
Grzyby namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień gotuję do miękkości. Odcedzam z wody i kroję drobno. Cebulę kroję przesmażam na oleju, dodaję grzyby, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz i chwilę smażę. Kaszę gotuję według instrukcji opakowania. Dodaję do grzybów i mieszam. Zostawiam do przestygnięcia.
Ciasto:
Do miski przesypuję mąkę, dodaję jajko, sól, olej, zakwas i ciasto zagniatam rękoma aż będzie elastyczne. Jak za bardzo się klei podsypuję mąką. Na stolnicy podsypanej mąką cienko rozwałkowuję. Z ciasta wykrawam koła, przekładam do foremki do pierogów, nakładam farsz i sklejam. W garnku zagotowuję wodę. Pierogi wrzucam do wrzątku i od wypłynięcia na wierzch gotuję trzy minuty na wolnym ogniu żeby się nie rozgotowały. Dwie łyżki kaszy gryczanej ugotowanej przekładam na suchą patelnię i prażę. Zrobi się chrupiąca. Pierogi posypuję kaszą, natką pietruszki, pieprzem czerwonym.
Piękne pierożki ! A nadzienie bardzo ciekawe, muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja. Pierogi z kaszą są niesamowicie wdzięczne i smaczne, Twoja propozycja też mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń