Pyszna, aromatyczna, do tego pulchna babka kukurydziana. Jeżeli ktoś nie będzie wiedział nie zorientuje się że to babka bezglutenowa. Wyszła tak puszysta że aż sama się zdziwiłam i to na oleju rzepakowym. Zrobicie ją bardzo szybko, i tak samo szybko zniknie.
100 g mąki kukurydzianej
2 łyżki wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki kurkumy
skórka z jednej cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
90 ml oleju rzepakowego
4 jajka M
Składniki dobrze żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję do łyżce cukru stopniowo, kolejna łyżka jak poprzedni rozpuści się. Jak pianą będzie lśniąca z cukier rozpuści się dodaję żółtka i mieszam mikserem. Mąkę, proszek przesiewam przez sitko. Dodaję z wiórkami w dwóch partiach i delikatnie mieszam. Dodaję skórkę cytrynową. Olej podgrzewam aż będzie gorący. Wlewam jednym strumieniem do ciasta i mieszam krótko mikserem. Foremkę o wymiarach 23 cm na 10 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułką bezglutenową. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i piekę 40 minut babkę do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz