Taka lekka, zdrowa i pożywna zupa krem z kalafiorem , dynią i pstrągiem. Tak naprawdę zupę zrobimy w 20 minut. W smaku jest aksamitna, kremowa i cóż więcej mogę powiedzieć przepyszna. Z chrupiącymi migdałami fajnie się łączy.
1 kalafior mały
50 dkg dyni hokkaido
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju dyniowego
olej rzepakowy
3 łyżki migdałów prażonych
natka pietruszki
30 dkg filetu z pstrąga łoososiowego
1 kawałek selera korzeń
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
chili
Dynię kroję na kawałki razem ze skórką. W garnku przesmażam na oleju rzepakowy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodaję startą na tarce jarzynowej seler i przesmażam razem. Na końcu dodaję dynię i jeszcze chwile smażę. Wlewam bulion i gotuję pięć minut. Dodaję różyczki kalafiora i dalej gotuję, wsypuję sól, pieprz. Rybę kroję na kawałki, posypuje sola, pieprzem, chili. Układam na wierzchu w garnku, zagotowuję, wyłączam palnik i zostawiam na 10 minut w garnku, ryba dojdzie. Rybę wyjmuję z garnka. Zupę miksuję blenderem. Podaję z kawałkami ryby, płatkami migdałów, natką pietruszki i olejem dyniowym.
Smacznie wygląda
OdpowiedzUsuń