Kokosowe ciasto ze śliwkami, bez laktozy. Ciasto z mąką koksową, na oleju kokosowym i z wiórkami. Dodałam mak dzięki czemu fajnie chrupie w zębach.Taki piegusek kokosowy na śliwce do kawy wyszedł.
ciasto kruche:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru trzcinowego
250 g oleju kokosowego
35 dkg śliwek
4 jajka duże
3 łyżki maku
kruszonka:
1 łyżką wiórek kokosowych
1 łyżka mąki kokosowej
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka oleju kokosowego roztopionego
Ciasto kruche:
Jajka ubijam z cukrem na puch. Dodaję mąkę pszenną i kokosową, mak, proszek do pieczenia, mieszam mikserem. Na końcu dodaję olej roztopiony i zimny i dalej mieszam. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wykładam do formy. Śliwki kroję na pół i układam skórką do dołu, wciskam w ciasto.
Kruszonka:
Do miski przekładam olej, dodaję mąkę kokosową, wiórki i mieszam. Na końcu dodaję cukier i w palcach łączę. Kruszonkę wysypuję na śliwki. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni i piekę 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz