Jesienny deser do zrobienia w 10 minut. Domowy kisiel z kawałkami gruszek, podałam ze śmietaną i figami. To skarby owocowe tej pory roku. Proste a jakie dobre. Bo w prostocie często tkwi to co najlepsze.
składniki kisiel:
3 gruszki
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300 ml wody
1/2 cytryny
pozostałe:
3 figi
125 ml śmietany kremówki 30 %
płatki migdałów uprażone
mięta
cynamon
Kisiel:
Gruszki obieram, pozbawiam nasion i kroję na kawałki. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wlewam 250 ml wody i gotuję na wolnym ogniu aż gruszki będą miękkie. W 50 ml wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną. Wlewam do gotujących się gruszek i mieszam. Gorący kisiel przelewam do szklanek.
Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno. Układam na przestudzonym kisielu. Dodaję cząstki fig, posypuję płatkami migdałów, cynamonem.
super wyglada. szkoda, ze sam nie potrafie piec, bo robilbym takie rzeczy caly czas :)
OdpowiedzUsuńna kazde urodziny zamawiam tort z https://e-torty.pl/.