Lekka tajska sałatka z krewetkami mango, ogórkiem i kiełkami. Jak ktoś lubi tajskie smaki do tego dietetyczne to zakocha się w niej od pierwszego kęsa. W zasadzie zrobicie ją w 15 minut. Pachnie miętą, kolendrą, jest chrupiąca i pełna witamin i pysznych smaków.
1 ogórek zielony
1 mango
2 łyżki orzeszków arachidowych
30 dkg krewetek
1 marchewka
kolendra świeża
1/2 limonki
1 garść duża kiełków fasoli mung
sól, pieprz
papryczka chili
mięta świeża
1/2 papryczki chili
szczypta imbiru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
olej do smażenia
szczypta cukru trzcinowego
Dresing:
Papryczkę chili kroję drobno, dodaję imbir, sos sojowy, dwie żyłki oleju, sok z limonki, cukier i mieszam.
Sałatka:
Krewetki przesmażam na oleju, posypuję sola, pieprzem. Mango kroję w cienkie paski, marchewkę także i ogórka razem ze skórą. Układam na talerzu, dodaję krewetki, orzeszki, popsuje kolendrą, miętą, układam kiełki fasoli polewam dresingiem.
Krewetki lubię więc i danie polubię :)
OdpowiedzUsuń