Pyszna, kolorowa paella z dodatkiem fasolki szparagowej od której się nie oderwiecie. W zasadzie robi się sama, nie mieszamy za dużo, tylko dokładamy składniki i czekamy na efekt końcowy. A jaki on jest zróbcie ją i sami się przekonajcie. Kto lubi kuchnię hiszpańską będzie mu smakować.
1 woreczek ryżu długiego z dzikim
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki żółtej
30 dkg filetu z dorsza
1/2 papryczki chilii
20 dkg fasolki szparagowej
1 limonka
natka pietruszki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
pieprz czerwony
olej rzepakowy
1 cebula
1 ząbek czosnku
700 ml bulionu około
Cebulę i czosnek kroję drobno i przesmażam na patelni na oleju. Dodaję pokrojone papryki i przesmażam, ryż, dodaję sól, pieprz, curry, przecier. Wlewam 500 ml bulionu, dodaję fasolkę pokrojoną na kawałki i na wolnym ogniu gotuję. Nie mieszam. Rybę kroję na kawałki, oprószam solą, pieprzem. Jak bulion zostanie wchłonięty przez warzywa i ryż, dolewam pozostały, układam kawałki ryby na wierzchu. Przykrywam folią aluminiową i gotuję jeszcze 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz