Kto z was chce się skusić na obłędny sernik miętowo jagodowy z kokosowymi rurkami ?
Mocno jagodowy, z nutą mięty która jest wyczuwalna, z najlepszego sera z wiaderka President który miałam okazję używać. Z dodatkiem mascarpone dzięki czemu jest jeszcze bardziej kremowy,i rozpływa się w ustach. Jagody sama nazbierałam a trud który w to włożyłam opłacił się. Jeden z lepszych serników które zrobiłam. Sernik zrobiony na biszkoptach dzięki czemu możemy wykonać go w upalne dni bez włączania piekarnika. Przypomina mi moje dzieciństwo kiedy to zbierałam jagody w lesie już od najmłodszych lat.
składniki:
1 kg sera twarogowego z mascarpone President
280 g rurek z nadzieniem kokosowym
1 opakowanie biszkoptów podłużnych 160 g
500 g jagód
250 ml śmietany kremówki 30 %
100 g czekolady białej
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki czubate żelatyny
1 garść pełna listków mięty
1/2 galaretki jagodowej
dekoracja:
200 ml śmietany 36 %
borówki
mięta świeża
1 łyżeczka jagód
Sernik:
Śmietanę kremówkę zagotowuję, zdejmuję z ognia dodaję liście mięty i odstawiam aż przestygnie. Wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień przekładam na sitko i mocno odciskam żeby liście puściły jeszcze aromat. Liście wyrzucam.
Żelatynę namaczam w 1/2 szklance wody zimnej i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Czekoladę łamię na kawałki małe, przekładam do miski i ustawiam nad garnkiem z wodą tak żeby miska nie dotykała dna wody. Wodę gotuję na wolnym ogniu. Czekolada ma się rozpuszczać wolno, nie mieszam. Zdejmuję z garnka i wtedy mieszam.
Do miski przekładam ser, dodaję śmietanę miętową, puder,dodaję małym strumieniem żelatynę którą wcześniej zahartowałam serem i cały czas miksuję. Żelatyna ma być ciepła i płynna. Na końcu wlewam lekko ciepłą czekoladę płynną i też miksuję cały czas. Masę dzielę na trzy części.
Jagody przekładam do garnka, dodaję 50 ml wody i chwilę podgotowuję. Jak zrobią się miękkie miksuję blenderem i studzę.
Do jednej części śmietany dodaję połowę masy jagodowej i mieszam. Blaszkę o wymiarach 27x18 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Układam biszkopty, wylewam na nie masę serową jagodową, wstawiam na 30 minut do lodówki. Do drugiej części sera odłożonego dodaję połowę musu jagodowego z ilości która została. Mieszam i wylewam na sernik. Układam rurki kokosowe i wciskam je w masę. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Wylewam trzecią cześć masy serowej białej i wstawiam sernik na 30 minut do lodówki.
Masa jagodowa wierzch:
Galaretkę jagodową rozpuszczam w 125 ml gorącej wody. Dodaję do pozostałego musu jagodowego i studzę. Wylewam na sernik, wstawiam do lodówki na kilka godzin albo noc.
Dekoracja:
Jagody rozcieram widelcem. Kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno. Do szprycy przekładam mus z roztartych jagód wzdłuż rękawa, dodaję śmietanę. Dekoruje sernik, układam borówki, miętę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz