Bezglutenowy sernik na spodzie z migdałów. Także mogą go jeść osoby na diecie. Jest on mocno owocowy. Wszystkie kulki i polewa w serniku zrobione z musu z owoców.
Pachnie latem, owocami, jest bajecznie aksamitny, kremowy dzięki twarogowi President z dodatkiem włoskiego mascarpone.
Przekonałam się że dobry sernik na zimno musi być zrobiony z dobrego sera. Ten który wykorzystałam własnie taki jest.
Nie znajdziecie w nim żadnych dodatków, wypełniaczy tylko to co powinno być. Sernik nie jest przesłodzony bo taki lubię. Na gorące upalne dni idealny.
spód:
160 g migdałów bez skórki
3 łyżki mąki migdałowej
2 łyżki cukru pudru
50 g masła
kropki morelowe:
30 dkg moreli
125 ml wody
2 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
kropki truskawkowe:
30 dkg truskawek
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
kropki jagodowe:
40 dkg jagód
100 ml wody
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
sernik:
1 kg twarogu z mascarpone President
125 ml mleka
125 ml śmietany kremówki 30 %
1 galaretka zielona u mnie gruszkowa może być żółta
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru pudru
polewa malinowa:
150 g malin
1 łyżeczka żelatyny
dekoracja:
borówki, maliny, morele, truskawki, migdały płatki ,mięta
Spód migdałowy:
Migdały rozdrabniam blenderem, dodaję mąkę migdałową, puder, masło roztopione i mieszam. Dno formy o wymiarach 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wykładam masę, dociskam palcami. Piekę 15 minut aż się zrumieni w nagrzanym piekarniku temp 18 stopni .
Kropki morelowe:
Morele kroję na kawałki, przekładam do garnka, wlewam wodę, dodaję cukier i gotuje na wolnym ogniu aż zrobią się miękkie. Miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w 4 łyżkach wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję do gorącego musu morelowego i mieszam. Odstawiam do ostygnięcia. Za pomocą lejka przelewam do woreczka do mrożenia lodu.
Kropki truskawkowe:
Obrane truskawki miksuję blenderem, dodaje cukier. Żelatynę namaczam w czterech łyżkach zimnej wody. Rozpuszczam w mikrofali, dodaję do truskawek. Za pomocą lejka przelewam do woreczka do mrożenia lodu.
Kropki jagodowe:
Jagody przekładam do garnka, dodaję cukier, wodę i gotuję aż zrobią się miękkie. Miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w czterech łyżkach wody zimnej i rozpuszczam w mikrofali. Dodaję do jagód. 1/3 musu odkładam. Pozostały jak przestygnie za pomocą lejka przelewam do woreczka do mrożenia lodu. Wszystkie woreczki wstawiam na noc albo na 5 godzin do lodówki. Jak stężeją przycinam boki woreczków i wyjmuje kulki owocowe.
Sernik:
Do miski przekładam śmietanę kremówkę i ubijam mikserem, dodaję ser, mleko, cukier i dalej mieszam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w 150 ml wody gorącej. Do letniej dodaję kilka łyżek sera i hartuje. Wlewam do pozostałego sera i mieszam mikserem.
Polewa malinowa:
Maliny przekładam do garnka, i gotuję aż zrobią się miękkie. Przecieram przez sito. Żelatynę namaczam w dwóch łyżkach zimnej wody, rozpuszczam w mikrofali i wlewam do malin, studzę.Jak lekko zacznie tężeć polewam nią sernik
Wykonanie:
1/4 masy serowej mieszam z odłożonym musem jagodowym i wylewam na spód migdałowy podpieczony. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Na nim wykładam 1/4 masy serowej, wciskam w nią kulki jagodowe, znowu masa serowa 1/4,kulki truskawkowe wciskam, i kolejna masa serowa, kulki morelowe i przykrywam ostatnią warstwą sera. Wstawiam do lodówki na noc.
Sernik dekoruje polewą, owocami, migdałami, miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz