Strony

Strony

sobota, 8 czerwca 2019

Bazyliowy omlet ze szparagami po włosku


Pyszny omlet po włosku ze świeżą bazylia, mozzarellą, pomidorami i szparagami. Powiem tak zakochacie się w nim. Jest lekki, puszysty, nie oprzecie się jemu. Polecam zabrać  na wynos do pracy. Tak naprawdę to robi się sam w piekarniku a my w tym czasie możemy zająć się sobą.

















składniki:

6 jaj wielkość M
sól, pieprz czarny, czerwony
papryka chili szczypta
1 duża garść liści bazylii
1 opakowanie kulek mozzarella
8 szparagów zielonych
5 pomidorków koktajlowych
1 łyżka masła

Jajka wbijam do miski, dodaję sól, pieprz czarny, chili i mieszam widelcem. Szparagi kroję na długość patelni, tak około 2/3 długości potrzeba. Na patelni rozpuszczam masło, wbijam jajka, układam szparagi, dodaję kulki mozzarelli, połówki pomidorków, posypuję pokrojoną bazylią. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni góra dół i wstawiam patelnię. Piekę 15-20 minut aż omlet się zetnie. Prze poddaniem posypuję pieprzem czerwonym. Szparagów nie podgotowuje wcześniej, ona dojdą w omlecie i będą fajne aldente.




1 komentarz: