Wszystkim mamom z okazji waszego święta dedykuję te oto torciki od serca.
biszkopt kokosowy:
3 jajka wielkość M
3 łyżki cukru
3 płaskie łyżki mąki tortowej
3 płaskie łyżki mąki kokosowej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
serduszka galaretka:
1 galaretka czarna porzeczka
350 ml wody
krem śmietanowy:
200 ml śmietany kremówki
galaretka pozostała od serduszek
1 łyżka cukru pudru
dekoracja:
1/2 galaretki truskawkowej
czekoladowa posypka
mięta
20 dkg truskawek
obręcz:
100 g czekolady białej
serduszka czekoladowe czerwone
truskawki liofilizowane
1/2 cytryny
50 ml wody
Serduszka galaretka:
Do gorącej wody dodaje galaretkę i rozpuszczam. Jak przestygnie wylewam ją po plastikowego pojemniczka małego wyłożonego folią spożywczą. Wkładam do lodówki na noc. Na drugi dzień wyjmuje z pudełka, odrywam folię i za pomocą foremki małej serduszko wycinam 9 pasków serc o długości 4 cm. Długość serc jest uzależniona od wysokości pudełka w które wlewam galaretkę. Im wyższe tym lepiej.
Biszkopt:
Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję łyżkę cukru, dalej ubijam i kolejna łyżka cukru i tak stopniowo. Jak pianą jest lśniąca i dobrze ubita dodaję żółtka ale już tylko mieszam mikserem krótko. Mąki, proszek do pieczenia przesiewam i dodaję stopniowo mieszając od spodu delikatnie.
Dno foremki od babki o wymiarach 12 X 25cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam blaszkę. Piekę około 15 minut do suchego patyczka.
Krem:
Galaretka która została od wycinania serc rozpuszczam ją w garnku i studzę. Śmietanę ubijam na sztywno schłodzoną, wlewam galaretkę i mieszam mikserem.
Wykonanie:
Z biszkoptu wycinam trzy koła za pomocą metalowej obręczy o wymiarach 9 cm średnica.Koła biszkoptowe wkładam do obręczy każde osobno. Nasączam sokiem z cytryny i wody. Wykładam dwie łyżki śmietanki, układam w trzech rzędach serduszka z galaretki, przykrywam znowu śmietaną. Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 200 ml wody gorącej. Truskawki kroje na plastry i układam na śmietanie. Jak galaretka truskawkowa zacznie lekko tężeć wylewam ją na truskawki i wstawiam do lodówki.Wyjmuje z obręczy.
Obręcz:
Czekoladę białą kroję drobno, przekładam do miski którą ustawiam na garnku z gorącą wodą. Nie może miska dotykać dna wody. Rozpuszczam czekoladę na wolnym ogniu, nie mieszam. Sama się rozpuści. Z papieru do pieczenia wycinam obręcze o wysokości torcików i długości obwodu. Smaruje je rozpuszczoną czekoladą za pomocą pędzla. Jak lekko zacznie wysychać przykładam pasek do torcika i owijam. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu zrywam papier z obręczy, dekoruje posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz