Szybka z zarazem prosta zupa szczawiowa którą zrobimy w 20 minut. Do zupy oprócz szczawiu potrzebujmy ziemniaki i por. Tak niewiele a jaką dobrą zupę wyczarujemy. Oprócz tego jest mało kaloryczna, syta i zdrowa. Moje dzieciństwo to były zupy szczawiowe w różnym wydaniu.
3 garście szczawiu
1 cebula
1 por biała część
3 ziemniaki
500 ml bulionu warzywnego
3 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz
nasiona dyni prażone
1/2 pęczka natki pietruszki
2 jajka
1 łyżka octu
olej rzepakowy
Szczaw myje i siekam nożem. Cebule drobno kroję i przesmażam na oleju. Do cebuli dodaję pokrojoną por z krążki i dalej przesmażam. Na końcu dodaję ziemniaki obrane i pokrojone, wlewam bulion i gotuję 15 minut. Na końcu dodaję szczaw i gotuje jeszcze trzy minuty. Do zupy dodaję sól, pieprz, natkę pokrojoną i miksuję blenderem.
Do drugiego garnka wlewam litr wody z octem i zagotowuję. Do gotującej wbijam jajka i gotuję około trzy minuty. Wyjmuje łyżką cedzakową. Zupę podaję z jogurtem, pestkami dyni i jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz