Strony

Strony

niedziela, 12 maja 2019

Sałatka krewetkowa ze szparagami

Lekka, pyszna, wiosenna sałatka od której nie można się oderwać. Podałam ją z krewetkami, szparagami i chrupiącymi nasionami. Uwielbiam takie kombinacje sezonowych składników. Kalorii nam nie przybędzie więc możemy wcinać ją bez wyrzutów sumienia.









sałatka:

1/2 główki sałaty masłowej
1 cebula czerwona
6 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
1/2 pęczka szparagów zielonych
20 dkg krewetek
5 rzodkiewek
1/2 papryczki chili
sól, pieprz
1 żabek czosnku
natka pietruszki
olej rzepakowy
60 g sera camembert
2 łyżki nasion dyni, sezamu,słonecznika

sos:

6 łyżek oliwy z oliwek
sól
1 łyżeczka musztardy 
1 żabek czosnku
1 łyżka octu winnego

Składniki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam aż sos zgęstnieje.


Sałatka:

Sałatę myję osuszam i strzepie na talerzu. Krewetki odmrażam i przekładam do miseczki. Dodaję trzy łyżki oleju, sól, pieprz, czosnek drobno pokrojony, kawałek chili, i natkę pietruszki. Mieszam i odstawiam w marynacie na godzinę do lodówki. Z rzodkiewek wycinam kwiatki i układam na sałacie. Cebule kroje  w krążki. Szparagi kroję na 3 cm kawałki. Same łodyżki bez główek gotuję w osolonej wodzie pięć minut. Wkładam główki szparagów i zostawiam na dwie minuty. Po wyjęciu z garnka przelewam je zimną wodą i dodaję do sałatki. Pomidorki kroje na pół, ser na kawałki, papryczkę w krążki. Krewetki smażę na rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony. Dodaję do sałatki, posypuję nasionami, polewam sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz