Strony

Strony

środa, 10 kwietnia 2019

Pieczeń drobiowa z pieczarkami i papryką


Świąteczna pieczeń drobiowa  z mielonym, pieczarkami i papryką konserwową. Pieczeń jest bardzo dobra zarówno na zimno jak na ciepło. Zrobiłam ją z udek wyluzowanych które nadają się do tego idealnie. 














1 kg udek wyluzowanych/8 sztuk/
6 plastrów papryki konserwowej
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
30 dkg pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
papryka słodka, papryka wędzona 1 łyżeczka
przyprawa do drobiu
papryka ostra
olej rzepakowy
2 łyżki sosu pomidorowego


Cebulę i czosnek drobno kroję. Pieczarki myję i kroję. Cebule i czosnek przesmażam na oleju, dodaję pieczarki i dalej smażę. Dwa udka i pieczarki mielę maszynką do mięsa. Do mielonego, dodaję jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, paprykę wędzoną i paprykę słodką, przyprawę do drobiu. Mięso dobrze wyrabiam. Udka doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą. Odstawiam na 30 minut. Każdy kawałek udka rozkładam, rozsmarowuje mielone zostawiam brzegi wolne i układam plaster papryki. Zwijam w roladki. Foremkę do babki o wymiarach 25x12 cm smaruje olejem i wysypuję bułką tartą. Układam cztery rolady obok siebie, a dwie dodaję na górze ale już płasko mielonym do dołu, nie zwijam ich. 
Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam foremkę, zmniejszam na 180 stopni i piekę godzinę. 30 minut przed końcem smaruję z wierzchu pieczeń sosem pomidorowym.




1 komentarz: