Pyszne domowe koszyczki ptysiowe z aksamitnym kremem na bazie budyniu Winiary. Przypominają mi smak dzieciństwa. Krem budyniowy to mój ulubiony. Powiew świąt pod postacią deseru.
ciasto ptysiowe:
1 szklanka mąki
50 g masła
250 ml wody
3 jajka
szczypta soli
krem budyniowy:
1 budyń waniliowy bez cukru
250 ml mleka
100 g masła
3 łyżki cukru
dekoracja:
migdały oblane czekoladą
winogrono
kurczaczki:
170 g cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny płaska
15 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
posypka czekoladowa
Przepis na cztery ptysie
Ptysie:
Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko i mieszam i na końcu trzecie jajko. Dodaję je stopniowo, nie od razu. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskam na papierze do pieczenia kółka. Żeby gniazda były wyższe robię dwa piętra i spód. Osobno robię rączki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 25 minut.
krem:
Do garnka wlewam połowę mleka zagotowuję, w reszcie rozrabiam budyń z cukrem i wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Budyń gorący przykrywam folią spożywczą , nie wytworzy się kożuch. Nie studzę budyniu w lodowce. Ma mieć on temperaturę masła pokojową. Masło ucieram na puch, i dodaję po łyżce budyniu i ucieram, i tak stopniowo dodaję budyń. Krem przekładam do szprycy i dekoruję ptysie. Układam migdały, winogrono, kurczaczki.
Kurczaczki:
Do miski przesiewam puder, dodaję mąkę, rozpuszczona żelatynę w wodzie, i sok z cytryny. Całość zagniatam rękoma jak plastelinę. Do większej ilości masy dodaję barwnik żółty, do mniejszej barwnik czerwony. Formuję kulkę większą i mniejszą, skrzydła. Z czerwonego ciasta wycinam grzebień i robię dzióbek. Oczy zrobiłam z posypki czekoladowej.
Przepiękne! Prawdziwe dzieło.
OdpowiedzUsuń