Strony

Strony

piątek, 15 marca 2019

Zapiekanka z dorsza i fenkułu


Lekka zapiekanka z rybą, koprem włoskim, ziemniakami które zostały z obiadu poprzedniego i groszku mrożonego. Na ten świeży musimy jeszcze poczekać. Sałatka pachnie fenkułem który uwielbiam, za jego anyżowy smak. Tego nie da się opisać to trzeba spróbować.
















30 dkg ugotowanych ziemniaków
50 dag filetu z dorsza
1 fenkuł
4 łyżki sera żółtego startego
1 szklanka groszku mrożonego
200 g śmietany 18 % gęstej
1 cebula
2 jajka
100 g jogurtu greckiego
sól, pieprz
przyprawa do ryb
płatki chili
olej rzepakowy

Filety z dorsza posypuję solą , pieprzem, przyprawą do ryb i odstawiam na 30 minut. Ziemniaki ugotowane kroję w plastry. Przekładam do naczynia do zapiekania, posypuje solą, pieprzem, płatkami chili. W misce mieszam śmietanę, jogurt, jajka, sól, pieprz. Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebulę, dodaję pokrojony fenkuł bez zielonych części. Chwile dusze na patelni i doprawiam.  Groszek przelewam gorącą wodą. Na ziemniaki wykładam fenkuł, potem wylewam masę śmietanową, na to groszek zielony, układam kawałki ryby, posypuje je startym serem, i na wierzch układam zielone części pokrojone fenkułu. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Wstawiam naczynie i zmniejszam na 180 stopni i piekę 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz