Strony

Strony

piątek, 15 lutego 2019

Tajska zupa z ananasem i krewetkami


Pyszna rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami i ananasem oraz batatem. Zupę zrobiłam na mleczku kokosowym, z chili bo lubię na ostro. Do tego rozgrzewający imbir. Zupa jest tak dobra, że szybko znika. Uwielbiam azjatyckie smaki. Podałam ją z ryżem.






















1 batat
1 cebula mała
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
1/2 papryczki chili
1 limonka
25 dag krewetek
1/3 ananasa świeżego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
olej kokosowy
sól, pieprz
400 ml mleczka kokosowego
500 ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki przyprawy curry
natka pietruszki albo kolendra
ryż ugotowany

Batata obieram i kroję w kostkę. Cebulę i czosnek drobno kroję. Ananasa obieram i też kroje w kostkę. Imbir ścieram na tarce jarzynowej małe oczka.
Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję cebule, czosnek , imbir, papryczkę chili pokrojoną i chwile smażę. Dodaję paprykę wędzoną, słodką, curry, sól, pieprz i mieszam. Dodaję batata, ananasa, wlewam bulion warzywny i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Na końcu wrzucam krewetki, wlewam mleczko kokosowe, sos sojowy i gotuje jeszcze jeszcze pięć minut. Wlewam sok z limonki, dodaje natkę i doprawiam jeszcze do smaku. Podaję z ryżem.

2 komentarze:

  1. Jak u Ciebie kolorowo i pięknie jak zwykle. A do tego smakowicie. Uwielbiam takie wariacje na temat kuchni orientalnej

    OdpowiedzUsuń
  2. Od samego patrzenia zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń