Strony

Strony

niedziela, 6 stycznia 2019

Omlet z budyniem jagodowo kokosowym


Pyszny puszysty omlet na deser, może być też na śniadanie ale tym razem w wersji na słodko. Co prawda cukru jest bardzo mało w nim a w zasadzie tylko w budyniu ale i tak jest słodki za sprawą jagód. Zimowa porą możemy poczuć smak lata. Jagody mrożone idealnie się nadają do zrobienia domowego budyniu. U mnie wersja mocno kokosowa. Zapewniam was że na jednym nie poprzestaniecie. Ilość cukru możecie dopasować pod siebie.
















Omlet:

3 jajka
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli

Budyń jagodowy:

200 g jagód mrożonych
400 ml mleczka kokosowego
100 ml wody
3 żółtka
30 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru trzcinowego

Pozostałe:

wiórki kokosowe
jagody mrożone

Omlet:

Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno z dodatkiem soli, dodaję żółtka i mieszam już tylko mikserem. Do jaj dodaję mąkę i mieszam tylko łyżką. Omlety smażę na maśle.

Budyń jagodowy:

Do garnka wlewam mleczko kokosowe, 100 ml wody, dodaję jagody i miksuję blenderem. Wstawiam na palnik, i zagotowuję. W drugim garnku ucieram żółtka z cukrem na puch, dodaję mąki i mieszam. Do jaj wlewam gorące mleko jagodowe i cały czas mieszam. Wstawiam na palnik, mieszam i zagotowuję aż budyń będzie gęsty.

Omlety podaję z budyniem, wiórkami i jagodami mrożonymi.


2 komentarze: