Świąteczna sałatka śledziowa z pomarańczem, burakami w cieście filo. Do sałatki dodałam orzechy i owoce miechunki. W końcu święta kojarzą się z bakaliami . Sałatka na pewno zachwyci rodzinę i będą się nią zajadać. Sałatka pod gwiazdami na gwiazdkę.
4 arkusze ciasta filo
3 płaty śledziowe matias
1 cebula czerwona
5 pomidorków koktajlowych
1/4 ananasa świeżego
2 mandarynki
1 pomarańczo
1/2 szklanki oleju lnianego
1/3 szklanki rodzynek sułtanek
1 garść orzechów włoskich
1 burak pieczony
pieprz czerwony
1/2 opakowania roszponki
Formę od tarty smaruję olejem, układam warstwowo arkusze ciasta filo. Końce wystające za mocno odcinam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni na 10-15 minut.
Śledzie kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję rodzynki, pokrojoną cebule w piórka i zalewam olejem lnianym. Odstawiam na kilka godzin najlepiej. Roszponkę myję osuszam, układam na podpieczonym cieście filo, dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe, ananasa pokrojonego, mandarynki cząstki obrane z błonek. Pomarańczo obieram i kroję na plastry. Dodaję do sałatki. Śledzie , cebulę, rodzynki też dodaję. Z buraka pieczonego wykrawam gwiazdki i nakłuwam je na wykałaczki. Na końcu posypuję pieprzem czerwonym. Przed podaniem polewam resztką oleju lnianego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz