Chrupiące do domowe drożdżówki z budyniem ze świeżej żurawiny i kruszonką. O właściwościach żurawiny nie będę się rozpisywać, bo wszyscy wiemy jaka jest zdrowa. Więc dlaczego nie dodać jej do drożdżówek. A budyń na niej zrobiony będzie bez konserwantów i ze świeżymi owocami.
Ciasto:
500 g mąki pszennej typ 500
2 dkg drożdży
2 łyżki masła
4 żółtka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
250 ml mleka
szczypta soli
Budyń żurawinowy:
35 dkg żurawiny świeżej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru trzcinowego
400 ml mleka
1 łyżka masła
kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki pszennej
do posmarowania:
1 jajko
1 łyżka mleka
1 szklanka żurawiny do dekoracji
Ciasto:
Do miski przekładam drożdże, wlewam kilka łyżek mleka letniego, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, sól. Żółtka ubijam mikserem z cukrem, dodaję do ciasta. Całość wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję roztopione i wystudzone masło i dalej ciasto wyrabiam.Odstawiam przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około półtorej godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wykładam ciasto na deskę podsypaną mąką, zagniatam rękoma, formuję wałek z którego odkrawam kawałki ciasta. Formuję z nich kulki, układam na blaszce wysmarowanej. Ciasto urośnie, dlatego należy zachować duże odstępy. Zostawiam do wyrośnięcia. Spodem szklanki robię wgłębienia w kulach ciasta, przyciskając ją mocno do blaszki.
Budyń:
Żurawinę płuczę, przekładam do garnka, wlewam 1/4 szklanki wody, i na wolnym ogniu przesmażam aż żurawina będzie miękka. Potem przekładam ją na sitko i przecieram żeby pozbyć się pestek i skórek. Mus który powstanie przekładam do garnka, wlewam 250 ml mleka, dodaję masło i zagotowuję. Żółtka ubijam z cukrem, dolewam do nich resztę mleka 150 ml, dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam mikserem. Do gotującej się żurawiny wlewam jajka i cały czas mieszam aż zgęstnieje budyń. Odstawiam z palnika, przykrywam budyń folią spożywczą dotykając powierzchni budyniu. Zapobiega to powstawaniu kożucha. Odstawiam do przestygnięcia.
Na wyrośnięte drożdżówki we wgłębienia układam budyń, można to zrobić łyżka, szprycą. Układam po trzy kulki żurawiny na każdej drożdżówce.
W misce zagniatam palcami masło z mąką, na końcu dodaję cukier i dalej zagniatam krótko. Budyń posypuję kruszonką. Drożdżówki smaruje rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni góra dół, wstawiam blaszkę i piekę drożdżówki 20-25 minut aż się zarumienią.
przepysznie wyglądają
OdpowiedzUsuń