Delikatna rolada z polędwicy wieprzowej z dynią w sosie serowo dyniowym. Sos jest przepyszny, kremowy, aksamitny, pachnie parmezanem. Do zrobienia sosu wykorzystałam sos serowo pieczarkowy Winiary. Skraca nam on czas przygotowania a potrawa zyskuje na smaku. Polecam na jesienny obiad i nie tylko. Wykorzystałam dynię hokkaido którą można piec ze skórą.
'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'
Sos serowo dyniowy:
40 dkg dyni hokkaido
1 sos serowo pieczarkowy Winiary
olej rzepakowy
1 cebula
100 ml śmietany 18 %
Rolada:
1 polędwica wieprzowa duża
150 g dyni hokkaido po obraniu
sól, pieprz
papryka wędzona
60 g sera camembert
natka pietruszki
Sos:
Dynię kroję na kawałki razem ze skórą. Cebulę drobno kroję, przesmażam na oleju, dodaję dynię i chwile smażę, wlewam 200 ml wody i duszę na wolnym ogniu aż dynia będzie miękka. Miksuje blenderem, przecieram przez sito. Mus dyniowy przekładam do garnka. Sos serowy rozrabiam w 200 ml wody i wlewam do musu dyniowego. Chwilę gotuję i na końcu wlewam śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem według uznania.
Rolada:
Z polędwicy odcinam błonę. Mięso nacinam wzdłuż na 1/3 szerokości ale nie do końca. Przewracam polędwice na drugą stronę i znowu nacinam wzdłuż na 1/3 szerokości. W ten sposób powstanie ładny płat mięsa. Rozbijam go przez folię delikatnie.Dobrze jest podłożyć pod mięso folię, i na wierzchu też. Solę, pieprze, posypuje papryką wędzoną. Dynię kroję na paski i układam wzdłuż dłuższego boku od brzegu, na dyni układam plastry sera. Teraz zwijam roladę, folia która jest pod spodem nam to ułatwi, a podczas zwijania zdejmuje ją. Roladę posypuje sola, pieprzem, papryką. Związuje sznurkiem.Układam w naczyniu do zapiekania które smaruje olejem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni wkładam naczynie, zmniejszam temperaturę na 180 stopni i zapiekam 40-45 minut. W między czasie obracam mięso.
Po upieczeniu usuwam sznurek, kroję roladę na plastry i podaje z sosem i natką.
Fajny przepis, uwielbiam dynie pod każdą postacią. Najbardziej smakują mi zwłaszcza kremowe zupy z dyni oraz gęste dyniowo-marchewkowe sosy. Ostatnio współpracowałam z fajną firmą, która dostarczyła nam catering na konferencje. Zamówiłam wówczas typowo jesienne menu, które wszystkim bardzo smakowało.
OdpowiedzUsuń